blog_header_experiments1_neuro

Neuromancer book cover re-design, as part of a look back on the projects I’ve done this year so far, during and after the MA. 

On my trip to London last year, I picked up a copy of Some thoughts on the Common Toad, by George Orwell. The cover was beautiful and I decided to bring it back as a present to my (then) teacher and friend Maziar. When he got it, he mentioned it was designed by David Pearson, a wonderful designer from Penguin. David is a great designer in contemporary graphic design, and we were lucky to have him earlier this year at Khio, giving a workshop on book cover re-design.

I participated in this workshop, and the task was to re-design the cover of a book we liked. We started by selecting a genre and doing visual research of the existing book  covers within that genre. Afterwards, we sketched ideas and started to create mock-ups of our re-design. This process was guided by David, and he also showed us his latest work, inspiration and love for letters, books and type as image. We continued into the final design of our book cover, and presented to the whole group in the end. David’s perspective and critique was really helpful, and it was a pleasure to have him over. He also gave a talk at Grafill during his stay in Oslo, showing his work and talking about his process.

The book I chose was a personal favorite: Neuromancer, by William Gibson. Sci-fi book covers from the 60′s and early 70′s are gorgeous: there is a tactile quality in them. As I did visual research, I found that this could not be said from sci-fi book covers from the 80′s, and I thought this was an area of opportunity I could explore in this workshop. I created a book cover creating a texture and pattern made from a circuit board motif. The title of the book emerges from this pattern, both for the cover and for the spine. I created paper versions of it (paperback), but I wanted to push it forward, so I used the laser cutter to engrave and cut the design on book cloth. After that, I explored options with neon paper underneath, and finally, with LED’s (LED wallpaper would be wonderful, as a first layer of the book cover). I had a lot of fun creating this re-desing, and loved to have David with us!

 

neurorefsVisual research

neuro_sketch1Initial ideas, concept exploration

neuro_process_1Process: sketches for the layout

neuro_process_2neuro_process_3neuro_process_davidDavid at the crit.

neuro_2

Paperback version 

neuro_2bneuro_2c5 y 6_neuroSecond paperback version.

7_neuro8_neuroBefore and after, front cover.

9_neuroBefore and after, back cover.

neuro_1The book in context.

neuro_3Playing with the laser cutter!

neuro_4_paperExplorations with neon paper underneath the book cloth.

4_neuroneuro_3_aWith LEDs underneath the book cloth.

1_neuro2_neuro3_neuroneuro_3_allThe whole layout.

neuro_david2David Pearson at Grafill.

neuro_david1The book cover that started my interest in David’s work. 

firma 2

BRIDGE_642Stardust got selected for the Bridge Design Collaboration Exhibition at DogA, The Norwegian Center for Design and Architecture. At this exhibition, selected projects from Oslo National Academy of the Arts, and the Architecture and Design School of Oslo (AHO) were showcased during the whole summer. I was happy to participate among fellow designers.

The exhibition featured in AHO’s website here.

Here is a review from the exhibition by Norsk Form.

Bridge Design Collaboration Facebook event can be found here.

IMG_3499IMG_3484IMG_3489IMG_3481IMG_3518IMG_3513IMG_3544IMG_3524IMG_3539IMG_3542firma 2

 

Screen Shot 2013-11-27 at 4.40.20 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finally: the end of year show! It was a great summer day, with friends and family (my parents flew in from Mexico) and with the project finally for people to experience.

Here is a description of my project from Khio’s publication.

Invitasjon_utstilling3The invite for the end of year show.

ab_IMG_2792c_IMG_2790cc_IMG_27221_IMG_2698

The Stardust installation and exhibition at the end of year show.

2_IMG_27034_IMG_26585_IMG_26636_IMG_26547_IMG_26538_IMG_26599_IMG_282310_IMG_2809IMG_2720Walking in, the flocking system around, and kinect about to detect the participant’s silhouette.

IMG_2715IMG_2713IMG_2757IMG_2675IMG_2672IMG_2775Video of Stardust:


cd_g_h_IMG_2735i_IMG_2728j_IMGe_IMG_2824f_IMG_2810I was very surprised (and happy) to win a prize (avgangstipendene 2013) for best results in Master project, announced that day! 

firma 2

For the end of year show, the department of graphic design (students) create a publication/yearbook of the work being exhibited. In past years they have made a book where they take your picture, and some sketches and photographs of your exhibited work. They have also featured interviews with some teachers, and head of departments, in a more traditional yearbook type of publication.

This year, however, they came up with an awesome idea. Instead of taking a picture of the designers, they would take a picture of our work tables, or desks. The process is such a big part of the design, and this type of yearbook photograph would show that. I had an issue with this, however, because they had set “types of pictures” for each discipline. Interior architecture/furniture would be pictures from a corner perspective, looking at converging walls where they could place their final piece, or work desks, etc. The focus was three-dimensionality. For fashion they would use mannequins, on a portrait kind of photograph, and for visual communication (my area) the picture would be taken from the top, overlooking a desk, because “we work with sketchbooks/print material only”.

I explained that visual communication doesn’t limit itself to that, and that my project dealt with space and body movement, and to communicate that I didn’t need to be catalogued as “just show a sketch”, when my sketch is code and applying that through visuals into people’s movement, in real time!

I guess we still have a long way to go in graphic design (and design in general) to overcome labels and stereotypes of each specialized area, and embrace hybridity and working between boundaries of what design or graphic design “should be”.

I decided then to show my real desk: the environment I have when I work, and that was what they captured for the yearbook.

Screen Shot 2013-11-27 at 4.12.35 PMThe photoshoot.Screen Shot 2013-11-27 at 4.18.01 PMScreen Shot 2013-11-27 at 4.18.22 PMScreen Shot 2013-11-27 at 4.18.34 PMmy desk final

My real desk. 

MA yearbook pic

The image for the yearbook. 

IMG_3459The publication displayed at the end of year show.

IMG_3460IMG_3462firma 2

       

DSC07869

The end of year show was around the corner. I finalized the project, but now needed to work with the space where the installation would be set up. I got the area next to the gallery, overlooking the cafeteria at Khio. The advantage of that spot was the space (huge), and having electric plugs near walls, etc. (rigging would be easier than in the gallery). The main, big, disadvantage was that it was full of light, since it faces huge windows. The exhibition was to start around 16.00, but once again, being summer, the sun doesn’t go down until 11 pm or so. I had to work around this issue.

sketch space

This is the set-up that I thought of for the exhibition.

With some help, I built a room in that space, and managed to black it out in order to have constant favorable light conditions for the motion sensor to work smoothly. Maybe with the kinect 2 this wouldn’t be so much of a problem, as I read here. Either way, the art direction of Stardust indicated a dark space. I used the theater curtains on the walls and for the ceiling I needed something dark and light. I thought of painted paper, but didn’t have the time to test it out. Then I thought about fabric, but when I tested it, it was incredibly heavy and would be a challenge to have it stay on top (having to make wooden beams and a “rooftop” structure, etc. and -by the way-I had a day until showtime). So I worked with what I had at hand and got black plastic bags, thin as air, and made a big “blanket” out of them, and use that as rooftop. I used massive amounts of duct tape, and even had to nail it to the adjacent walls. But once inside, you couldn’t notice what the rooftop was made of, and the focus was on the huge mirror-wall I got, and the stardust all over your body.

DSC07865This is the space from the hallway entrance. All visitors would come through here.

DSC07864The space overlooking the cafeteria downstairs.

1_IMG_3508The area where I needed to build the room for the installation.

2_DSC078823_DSC078804_DSC078835_DSC078926_DSC078917_DSC078968_IMG_3471The kit: macbook pro, kinect, projector, speakers, speaker stands, long hdmi cables, camera and tripod.

9_IMG_3511Apparently, the area where I set up couldn’t take all the power I was using (which wasn’t much) so I needed to have electric extensions from the installation all the way down to the cafeteria. Hence the message to not touch that plug.

10_DSC0790012_IMG_2441Testing “backstage” (behind the mirror wall), literally, through the looking glass ;)

11_IMG_245113_IMG_2765The installation space from inside.

Everything was set-up, tested, and ready (the night before the show I managed to finish the set-up and test the code running correctly. Always, always have an extra 2 days of set-up time! Pete you were right!).

Now…show time!

firma 2

I prepared for the final exam by setting up two spaces where I would present my project to the censors:  the gallery and a dark room where a demo of Stardust could be experienced by them. At this point in my process, Stardust was almost finished, and I needed to tweak a couple of things, but would do so before the final exhibition/end of year show.

The main presentation about my process and project took place in a gallery space at Khio. I arranged my work and displayed visual essays and booklets about each stage of my research.

Screen Shot 2013-11-27 at 4.24.52 PM

Screen Shot 2013-11-27 at 4.27.36 PMScreen Shot 2013-11-27 at 4.27.50 PMScreen Shot 2013-11-27 at 4.14.30 PMScreen Shot 2013-11-27 at 4.25.39 PMDSC07850DSC07849

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For the second space, I transformed a meeting room into a dark space where the censors could experience Stardust. I did some previous testing using a big screen just to get the set-up right (projector distance, angles, etc.).

Screen Shot 2013-11-27 at 4.20.35 PMThe meeting room that was transformed into a dark space for the installation.

20130426_0004Testing the angle of where the mirror should be (I ended up using plexi mirror plates), as well as the projection/kinect distance.

IMG_3132IMG_3142Screen Shot 2013-11-27 at 4.29.43 PMIMG_3126After testing the set-up, I decided to use big mirrors and get rid of the screen (the stardust would be on the participant’s body). There was an inconvenience on the day of my exam though. All these tests I have done at night, but my exam was scheduled at 9 am. In the Norwegian summer, this means that it is very, very bright outside, and the light came through the glass wall in that room. I needed to black out the room entirely. I asked for some theater curtains (great for absorbing light) from the theater department, and me and my friend Vibeke blacked out the room completely.

DSC07842DSC07839DSC07831

I presented for the external and internal censors. The 25 minutes went extremely fast, and after a couple of weeks I got the deliberation and grade. I was very happy to hear I got an A and that although the installation was a working prototype (needed details to be finished) the process and research (dissertation) were satisfactory. I got great written feedback from them as well!

What was left was set-up for the end of year show.

firma 2